Op 8 december begint voor de eerstejaars van Summa Business het presenteren van hun bedrijfsplannen. Plannen die ze in de afgelopen drie weken hebben geschreven om geld te verdienen zonder zelf te investeren en wel via een webshop. ‘Het geld ligt op straat’ noemen we dat!
We lopen op 1 december al even vooruit op de “GO!” die ze van de Raad der Wijzen gaan ontvangen na hun presentatie aan dat panel. De raad bestaat uit een combinatie van docenten en ondersteunend personeel van het Summa College. Allemaal met hun eigen expertise zullen ze studenten van ‘tips en tops’ voorzien ten aanzien van de gepresenteerde plannen.
“Go” of “No Go”
Na de presentatie beslist de raad of studenten een “GO” of “NO GO” krijgen. Na een “GO” kan de handel via de webshop starten. Op 1 december werd een aantal workshops gegeven om de studenten al voor te bereiden op de werkzaamheden nadat ze een “GO” hebben. De workshop Webschrijven door Jocé Heijmans, de workshop Fotografie door Hans Dehing, de workshop Ondernemen en administratie door Werner Kocken en de workshop Presenteren door Anne Slui. De laatste workshop is natuurlijk ook van belang voor de “GO/NO GO”-presentatie zelf. Studenten zeggen erover: “Je leert hoe je leuk kan presenteren”. Een opsteker van student Elio was: “Een presentatie moet een verhaal vertellen, niet een verhaal per dia.”
Eerlijke teksten en goede foto’s
Over de workshop Webschrijven zijn studenten ook positief: “Ik heb geleerd wat belangrijk is wanneer je teksten schrijft die online worden gelezen.” Student Dogukan heeft ervan meegekregen “dat je wel eerlijk moet zijn in de teksten die je schrijft en dat je een redelijke prijs moet vragen.” Jeroen vond de workshop Fotografie interessant. Hij wist nog niet dat belichting zo belangrijk is. “Als je een goede foto wil moet je het professioneel laten doen of er zelf echt de tijd voor nemen”, zegt Jeroen. “Geen schaduwen en een witte achtergrond dat is ideaal.”
Kosten en opbrengsten
De workshop Ondernemen gaf een boeiende typering van een ondernemer met een detailhandelzaak. Student Dominic: “Het is nuttig om kosten en opbrengsten tegenover elkaar te zetten.” Een andere student merkte op dat het belangrijk is een logboek van inkomsten en uitgaven bij te houden. Al met al was er een vlotte afwisseling van de vier workshops en leverde het een gevulde en leerzame ochtend op waarin (helaas) geen tijd meer was voor een pauze.